Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

HISTORIA

Väst-Nylands Ryttare r.f.

Väst-Nylands Ryttare r.f. (V-NR) är en av Finlands äldsta ridföreningar. Föreningen grundades i Dragsviks garnison 24.3.1946. Det var överste R. Wiberg, överstelöjtnant S. Gyllenbögel, major A.S. Tigerstedt och husägaren S. Bergström som tog initiativet till att grunda en ridförening. Över 100 seniorer och 50 juniorer anslöt sig genast till föreningen. På den tiden var V-NR en märkbar förening emedan det då fanns endast ca 1800 registrerade ryttare i Förbundets föreningar.

Föreningen hade en aktiv verksamhet från första början. Den första ridkursen ordnades redan en månad efter att föreningen grundats. Man strävade efter att höja nivån på ridningen genom att ordna gemensamma ridläger tillsammans med Finska Fältrittklubben och Helsingfors Ryttare. På lägren fungerade bl.a. major Y. Bytzow som lärare.

Väst-Nylands Ryttare ordnade sin första stora tävling sommaren 1947. På tävlingens program fanns två lätta dressyrklasser, fyra lätta och en medelsvår hoppklass och två lätta och en svårare fälttävlansklass. Major Tigerstedt vann i fälttävlan. Han blev finsk mästare år 1950. Tigerstedt var också bland de första att motta elitmärket i skogsritt år 1949.

Fälttävlan och banhoppning var föreningens starka sidor under de första verksamhetsåren. En av de mest kända ryttarna var Kurt Lindeman, som år 1958 blev andra i världsmästerskapen i modern femkamp och segrade i general Mannerheims fälttävlan (FM) år 1961. Väst-Nylands Ryttare gjorde också bra ifrån sig i hoppning. År 1950 vann fänrik H. Kahelin med hästen Uskoton finska mästerskapen i finnhästklassen.

Väst-Nylands Ryttare deltog mångsidigt i de olika ridgrenarna. Förutom hoppning, dressyr och fälttävlan ordnades egna tävlingar och man deltog i galopptävlingar, tolkningsjippon och voltige.

Hubertus-ritten ordnades årligen samt dessutom slädutfärder och riduppvisningar.

Föreningens medlemsantal började minska och år 1961 hade V-NR 49 medlemmar. Verksamheten låg nere under åren 1982-1989. I april år 1990 kom föreningen åter igång på Kai Bogdanoffs initiativ, men först från år 1995 har verksamheten varit riktigt aktiv.

År 2003 gjordes ett stort beslut inom ridsporten i Västra Nyland. Raseborgs Ryttare fusionerades med Väst-Nylands Ryttare till en av de största ridföreningarna i vårt land.

V-NR var en av grundarna, tillsammans med RaR och HunR, för den största utomhustävlingen SeaHorse Week som i början ordnades i både dressyr, hoppning och spannkörning och både i Ekenäs och Hangö. Idag ordnas tävlingen endast i Hangö och enbart i hoppning av HunR. Tävlingen har vanligen över 1000 starter.

Väst-Nylands Ryttares starkaste sidor finns idag inom hoppning. Men vi har också mycket lovande ekipage både i dressyr, spannkörning och fälttävlan. Föreningen arrangerar årligen ett flertal tävlingar i hoppning och dressyr. Därtill försöker man också ordna verksamhet för de medlemmar som inte tävlar. Snizelritt, utfärder, kurser mm finns på agendan.